Singapore - Azië

Geschiedenis

De archiefen over het onstaan van Singapore gaan terug naar de veertiende eeuw.  Het had zijn toenmalige bekendheid vooral omdat het een belangrijke haven had. Ook door ontdekkingen van archeologen is het duidelijk geworden dat Singapore toen al een belangrijke plaats innam in de Aziatische handel. Singapore betekent "leeuwenstad" . Singapore heeft in het verleden al onder vuur gelegen van Thailand en mindere mate Maleisië. Deze zouden de stad graag aan hun land toevoegen, dit door de gunstige ligging van de haven.

In de negentiende eeuw werd Singaporese regio  gekoloniseerd door het Verenigd Koninkrijk. De Engelsman Sir Thomas Raffles stichtte een handelspost en legde daarmee de fundamenten van het huidige Singapore. In de tweede wereldoorlog is Singapore enige tijd bezet geweest door de Japanners. Japan is Singapore toendertijd via het land binnengevallen en dit was niet verwacht.

In 1959 kreeg Singapore zelfbestuur, eerst nog samen met Maleisië en later vielen ze onder de Britse wetgeving.  Rond deze tijd was Singaore een arme stad maar na het zelfbestuur heeft de stad zich ontwikkelt tot een moderen en zeer welvarende staat. Dit is mede weer gelukt door van Singapore één van de toonaangevende havens van de wereld te maken. Singapore hoort tegenwoordig ook bij de tien welvarendste landen ter wereld. Het lijkt die rol ook in de nabije toekomst met gemak vol te kunnen houden en wellicht zelf verder uit te kunnen breiden.